8 oktober 2013

Hoe Papua kinderen geronseld worden om moslim te worden

Dit is het verhaal van Abi. Abi is een Papua jongen die in klas 4 van onze basisschool zit. Zijn moeder heeft het te druk met werken, dus hij woont bij zijn tante. Zijn gedrag ging de laatste tijd erg achteruit. Ook groette hij de juf en de klasgenoten met ‘asalam aleikum’ en als er iets niet goed ging zei hij: ‘Allah akhbar’. De juf was erg verbaasd en vroeg (een soort voor de grap) of hij soms van plan was om moslim te worden. Tot haar verbazing bevestigde hij dat. Haar verbazing werd alleen maar groter naarmate hij een nieuwe telefoon en zelfs een Ipad meebracht naar school. Hij kwam zelfs op een dag met een stapel rode briefjes aanzetten (ongeveer 10 euro per stuk). Zijn juf had het geld ingenomen en vond het tijd worden om eens een goed woordje met Abi te spreken. Gelukkig heeft zijn juf een goede relatie met hem en vertelde Abi dat hij na schooltijd weleens naar een huis gaat waar moslims wonen en dat hij geld krijgt van die mensen. Hij heeft het huis aangewezen aan zijn juf. Het heeft een poosje geduurd voordat we erachter waren wat dit nu precies was. Het is zo begonnen: Abi werd 2 maanden geleden op straat aangereden door een brommer (het lijkt erop dat dit met opzet is gebeurd). Een paar dagen later stond een man hem op te wachten na schooltijd en vroeg of hij de jongen was die was aangereden. Toen Abi dat bevestigde kreeg hij een stapeltje geld (problemen worden hier vaak opgelost met betalen). Deze man (gekleed als extreme moslim) wachtte hem vaker op en vroeg Abi om mee te gaan naar zijn huis. Daar kreeg Abi na schooltijd les in de moslimleer. Daarna kreeg hij altijd geld. Dat vond Abi erg aantrekkelijk. Hij heeft een telefoon voor zijn moeder en voor zichzelf, een Ipad en een laptop kunnen kopen. Zijn juf is naar zijn moeder gegaan en heeft met haar gepraat. Zijn familie is erg geschrokken. Het gebeurt hier namelijk vaker dat kinderen geronseld worden en zelfs over worden gebracht naar Java door extreme moslims om ze daar zogenaamd een betere toekomst te geven (het schijnt dat er afgelopen zomer 2500 kinderen vanuit heel Papua ‘verdwenen’ zijn!). Ze worden daar in een internaat gestopt en doorkneed met de moslimleer en als ze groot zijn worden ze als imam hierheen gestuurd. Abi’s familie is hier heel bang voor en daarom hebben ze besloten hem naar de kust te sturen, zodat het niet mogelijk is dat hij op een dag verdwenen is. Er is een interkerkelijke gebedsgroep hier in Wamena die momenteel voor Abi bidden en vasten. We willen jullie ook vragen voor Abi en zijn familie te bidden. En dit is nog maar één geval. Naast alle ellende die er al is, is dit een opkomend gevaar voor Papua. Er is veel gebed voor Papua nodig!!
Een poosje geleden in een Papua-moslim-kampung geweest. Heel vreemd om een Papua te zien met een hoofddoek.

3 opmerkingen:

tante Ali zei

Heftig hoor zo'n situatie. Wat afschuwelijk zulke praktijken. Het zal je kind maar zijn die op zo'n manier van je afgenomen wordt en dan later gehersenspoeld terug komt! Sterkte, ook met het voorbereiden op de toekomst, en een hartelijke groet uit Kapelle.

Petra zei

Joh, wat een erg verhaal! En ook zo dichtbij.
Gelukkig is Gods macht toch echt groter, en Zijn liefde echt en diep ipv dat hersenspoelen en omkopen met geld.
Laten we veel bidden om zegen in onszelf en om ons heen.

Tot gauw al, lieve groet,
Petra

Ps; Het gaat de goeie kant op hier. Het wordt kouder en al ietsie donkerder. Echt herfstig dus, en tegen de tijd dat jullie komen, vernikkelen we vast van de kou:)

Janet zei

Haa lieve mensen,

Dat komt wel heel dichtbij dan...
Inderdaad zoals Petra zei!

Tot heel snel, x