23 november 2015

Dieven


Het lijkt wel of er een diefstal seizoen is aangebroken! Deze drie verhalen spelen zich binnen twee weken af:

Op een morgen zien we tot onze grote verbazing onze 4W drive op z'n achterassen staan. De achterwielen zijn er 's nachts vanaf gestolen! Een krik eronder, snel de wielen eraf gedraaid en hup, over het hek in de sloot gegooid. We horen via een student (Remina) het volgende verhaal: haar zwager werd diezelfde avond in zijn auto vlak voor onze campus aangehouden. Er werden twee wielen achterin zijn auto gegooid en hij werd gedwongen om te betalen. Hij was bang en heeft dat gedaan. De dieven komen vermoedelijk uit de kampung hier tegenover en hadden waarschijnlijk per direct geld nodig om bijvoorbeeld drank te kopen. De man uit de auto is doorgereden naar huis. Hij komt uit Pass Valley. Hij bedenkt later: hé, ik werd aangehouden vlak voor de campus van STKIP waar m'n schoonzusje studeert. Nu zullen die wielen toch niet van de Strada van daar zijn? Zijn vrouw komt de volgende dag naar de stad en vraagt aan Remina of er soms wielen missen op STKIP. Dat is inderdaad het geval. Pieter gaat snel naar de stad om met deze vrouw te praten. Maar ze doet wat wazig en belooft met haar man te praten. Ze houdt duidelijk een slag om de arm want ze is ineens niet meer zeker van het verhaal. Het is nu inmiddels twee weken later en we hebben niets meer gehoord. De man beweert nu dat hij de wielen op de markt heeft gekocht. Maar dat is onwaarschijnlijk en het andere verhaal klopte precies. Het zou kunnen dat hij zich heel erg schaamt en daarom de wielen niet terug durft te geven (of verkopen, want wij zijn bereid te betalen wat hij ervoor moest betalen en da's allicht veel minder dan de nieuwprijs) of hij heeft ze allang doorverkocht en durft dit niet te zeggen of er is nog iets anders aan de hand. We zijn bang dat we nooit achter de waarheid zullen komen... Aangifte doen heeft geen zin, want de politie doet er niets mee en is zelfs vaak zelf betrokken bij diefstal. Na twee weken geprobeerd te hebben zijn we helaas tot de conclusie gekomen dat we de banden waarschijnlijk nooit meer terugzien. Pieter heeft in ieder geval samen met een paar collega's en studenten een soort garage om de auto heen gebouwd met een slot erop. Want je kunt op je vingers uittellen wat er gaat gebeuren zodra er weer nieuwe wielen onder zitten!!


Het zusje van onze collega Selestina lag in het ziekenhuis. Seles gaat haar 's avonds bezoeken en komt na haar bezoek tot de ontdekking dat haar motor gestolen is! Ze loopt de hele weg naar STKIP in het donker (zo'n 8 km). De volgende dag verspreid ze een poster in de stad met een oproep. Wonder boven wonder komt de motor terug! De motor stond op stuurslot en de dieven hadden de voorkant opgetild en waren er mee weggelopen. Dat zag er natuurlijk erg verdacht uit en al snel riepen mensen: 'hé een dief!' Ze hebben de motor zo op straat laten staan en zijn weggevlucht. Heel fijn voor Seles dat haar motor terug is, want je schudt niet zomaar even een euro of 1300 uit je zak! En we wonen hier nu eenmaal buiten de stad en daarom kan je eigenlijk niet zonder motor.

Vorige week zaterdag gingen we met een groepje studenten naar de rivier met de oude gammele auto van STKIP (het mag eigenlijk de naam auto niet meer dragen. Het rijdt en daar is alles mee gezegd. Werkelijk alles wat kapot kan is eraan kapot of kapot geweest!). We hadden nog gecontroleerd of alle ramen dicht zaten. En tot onze opluchting hadden we allebei gedacht: daar valt niks meer aan te stelen! (met het wielen-verhaal in ons achterhoofd). Helemaal achterin zitten twee klapraampjes die maar op een kiertje open kunnen. Die stonden nog open en Herolina had haar net achterin de auto laten liggen waarin speakers zaten. Komen we terug bij de auto, is haar net verdwenen! Ramen en deuren zijn nog steeds dicht, alleen de klapraampjes staan op 2 cm open. We vragen aan een paar kinderen die daar aan het spelen zijn of zij iets gezien hebben. Direcht wijzen ze een jongetje aan: 'hij heeft het gedaan!' Hij zegt gelijk: 'Ik heb het niet gepakt hoor! Maar het ligt thuis en ik ga er wel even om'. Een clubje studenten en Pieter volgen hem. Als een haas rent hij naar huis en komt terug met het net. Alles zit er gelukkig nog in. Intussen is Jacomien bij de auto gebleven en heeft aan een ander jongetje gevraagd hoe het nu toch mogelijk was om dat net uit de dichte auto te halen. Hij is zo vriendelijk om het even te demonstreren. Hij pakt een tak, klimt op het achterwiel, trekt het plastic klapraampje een heel eind naar voren (ik wist niet dat het zo flexibel was) en hij doet voor hoe je met een stok zo het net uit de auto vist. Weer wat geleerd. Op de terugweg inspecteert Herolina haar speakers. Ze komt erachter dat de stekker is opengebroken en de speakers zelf ook. Geeeeen idee waarom. Dachten ze dat er iets in zat verstopt? Wisten ze niet wat het was? Arme Hero. Ze heeft haar spullen terug, maar de speakers hebben het begeven.

Seles heeft haar motor terug. Hero haar net met spullen (al is niet alles meer heel), maar de wielen zijn nog altijd spoorloos! Pieter heeft van de week geinformeerd hoeveel 2 nieuwe banden met velgen kosten. Zo'n 700 euro. Wie gaat dat betalen? De auto is gemeenschappelijk bezit. Wij en onze collega's hebben het geld niet zo liggen en STKIP al helemaal niet! Wilt u ons helpen en een bijdrage leveren? Heel graag! Alle beetjes helpen! Graag even een berichtje naar pjvanderwilt@gmail.com, dan zullen we u de betalingsgegevens doorsturen. Alvast heel hartelijk bedankt!

1 opmerking:

HZ zei

Balen zeg! Hopelijk komen ze toch nog terecht.