23 maart 2019

Noodhulp Sentani

Zoals jullie misschien al vernomen hebben is de situatie ernstig in Sentani (een stad aan de kust waar we regelmatig komen). Vorige week zaterdagavond en nacht zijn er vanwege hevige regenval aardverschuivingen en overstromingen geweest. Hierdoor zijn al 100 mensen omgekomen en er worden nog minstens 90 mensen vermist. Over de 80 mensen zijn zwaargewond. Heel veel mensen zijn hun huis kwijt. Honderden mensen werden deze week opgevangen op de internationale school. Allemaal hebben ze wel een familielid verloren. De blanke gemeenschap daar is keihard aan het werken om de mensen te helpen. Er was behoefte aan proteine dus van de week hebben we als blanke vrouwen uit Wamena vlees en eieren ed klaargemaakt en dat werd ingevroren en naar de internationale school gestuurd. Maar een hele kleine druppel op de gloeiende plaat! Onze studenten hebben kleding en geld ingezameld.

De verhalen zijn hartverscheurend. Baby's uit moeders armen gerukt. Vaders die moesten kiezen welk kind ze meenamen uit het huis. Een kerk en huizen eromheen compleet weggevaagd. Gezinnen verdwenen, enz. enz. Het is zo triest! Iedereen uit Wamena heeft wel familie of vrienden in Sentani wonen. Vanaf hier gaan er ook vrienden van ons helpen. Als dokter of helikopterpiloot of daar lokaal gewoon aan de slag. En 2 gezinnen hier zijn hun enige vliegtuig kwijtgeraakt van Lentera door een modderstroom.

De regen is nog dagenlang doorgegaan. Er is al meer dan 50 cm gevallen in de maand maart. Al 11.000 mensen zijn geevacueerd, inclusief blanken. Er is gestopt met het zoeken naar slachtoffers. Velen liggen onder een dikke modderlaag begraven. De hele week zijn er meer aardverschuivingen geweest. Het meer is al met een paar meter gestegen dus ook daar worden mensen geevacueerd omdat hun huizen onderlopen. Er wordt gevreesd voor allerlei ziektes als tyfus, hepatitis, polio, malaria en dengue. De belangrijkste brug van de stad staat op instorten wat de hulpverlening bemoeilijkt. Als de regen stopt kan de wederopbouw beginnen. Dit gaat nog maandenlang duren. Er is veel geld nodig voor dit alles.

U kunt ook helpen door een gift te storten via onze Karunia stichting (met ANBI status) zodat uw gift aftrekbaar is vd belasting: NL42 ABNA 0839 2052 95 t.n.v. Stichting Karunia Foundation o.v.v. noodhulp Sentani.

Het geld gaat naar Buzz en Myrna Maxey die daar hulp aan het verlenen zijn. Zij hebben eerder in Lombok en Palu ook hulp verleend. Onze teller staat al op 4000 euro waarvoor hartelijk dank!

Uw gebed en/of financiele hulp wordt enorm gewaardeerd!






1 opmerking:

Dyson zei

Bedankt voor het delen!